NYHETER OG BFSN I HORECA MAGASINET


 

 

Horeca 4. 2017

Endelig er sommeren her:


 

Endelig er sommeren her og jeg håper vi kan se frem til noen varmere og roligere dager, kanskje spise god mat og nyte noe godt å drikke. Mange reiser sikkert utenlands i løpet av sommeren, og mange velger å feriere i Norge. Uansett hva du skal så håper jeg du får en fin sommer med opplevelser som gir energi til fortsettelsen.

Den beste sommernyheten i år for oss i BFSN er å se at turisttrafikken viser en betydelig økning i hele landet gjennom det siste året, dette er gode nyheter for våre kunder og i neste rekke oss. Spesielt er det gledelig å se at mange av de destinasjonene som øker mest, er deler av landet som absolutt trenger denne veksten mest. Deler av landet som dessverre tidligere oftest blir assosiert med fraflytting, og manglende næringsgrunnlag øker reiselivsnæringen kraftig, og dette er gledelig. Det er så mange flotte plasser i dette landet, som jeg tror både vi nordmenn, men også besøkende turister opplever som svært eksotiske. Mange steder er fortsatt og betrakte som nesten uoppdaget for de fleste. Som jeg har vært inne på tidligere i Horeca er det viktig at vi i denne veksten for næringen klarer å dyrke frem, mere av lokal kvalitet og innhold i det lokale tilbudet. Det er mange dyktige folk rundt om i det ganske land, men viktige deler av bransjen sliter med rekrutteringen.

Mangler 850 kokker


 

Jeg er personlig ganske opptatt av ivaretakelsen av den norske opplevelsen, og matkulturen vår. I mange år har rekrutteringen og interessen for kjøkken og restaurantfag dessverre blitt lavere og lavere. Dette er en utvikling som på sikt, kan skaffe oss noen store utfordringer. NAVs bedriftsundersøkelse for 2017 viser at det mangler 850 kokker her i landet. Det er også stor mangel på kjøkkenassistenter og servitører. Samtidig viser tall fra SSB at 2016 var et rekordår for overnattingsbedriftene og at flere bedrifter varsler oppbemanning i 2017. I mellomtiden må bransjen skaffe arbeidskraft med fagkompetanse fra andre land, og mange dyktige kokker og restaurantarbeidere har tilført restauranter over hele landet mye ny og spennende kompetanse og matkultur.  Selv har jeg faktisk opplevd de siste årene at det har vært budgivning i rekrutteringsprosesser for å få tak i de beste folkene til kjøkkenet og restauranten. For oss i BFSN er selvfølgelig vekst, kvalitet og rekruttering i horeca bransjen viktig. Vi slår med glede et slag for å få flere til å få interesse for faget. I et arbeidsliv og marked i endring, skal vi bidra med å fremsnakke mulighetene for karriere i denne spennende bransjen.

Matkultur


 

La oss håpe at markedskreftene og utviklingen hjelper oss og bidrar til økt fokuset på norsk matkultur, og produksjon og at vi får en oppblomstring av kreativitet og nyskapning på matfronten. Vi har noen rike mat/ kost tradisjoner, som det er lov å ta frem og videreutvikle, kanskje hjelper også fokuset på dette interessen for kokke og servitøryrkene, blant fremtidens bransjefolk. Det er så mange muligheter i bransjen og kun fantasien som setter begrensningene.

 

Ønsker alle lesere en riktig god sommer.    

God Sommer Mangler 850 kokker Matkultur