NYHETER OG BFSN I HORECA MAGASINET


 

 

Horeca 6. 017

Aktiv høst for en bransje i vekst


 

Østlandske storhusholdningsmesse.

Østlandske storhusholdningsmesse avholdes for 12. gang fra den 25. til 26. Oktober på Hamar. Det er med stor entusiasme at BFSN konstaterer at påmeldingen til messen er rekordstor, og at mange BFSN medlemmer deltar som utstillere. Rekordstor påmelding bekrefter, nok en gang at horeca-bransjene er i vekst, og at dette er viktige næringer for fremtiden. Flere spesielt interesserte har snaut nok rukket å legge av seg den italienske aksenten, etter Horst i Milano, før neste viktige bransjearrangement er i gang. Vi håper og ønsker, at alle besøkende og utstillere, får noen gode messedager i Mjøs-hovedstaden.

 

Helsefaktor, trivsel og godt kosthold.

Debatten i forbindelse med valget om skolematsordning, og reportasjer om helsefordelene ved god, sund og lokal mat til de eldre på institusjon, har vekket grunnlag for refleksjoner den siste tiden. NRK Nordland fortalte om sykehjemmet i Meløy i sommer, der de -lager mat med kjærlighet- og konkluderte med at trivsel, helsefaktor og oppholdet generelt, blir bedre ved å lage god og lokal mat. Resultatet der er at trivselen og helsefaktoren øker synkront. Det er ikke bare selve kosten som blir servert, men også duften av matproduksjonen i lokalene, som bidrar til en positiv effekt. Noen av beboerne har også gått opp i vekt, siden ordningen i Meløy startet, og det er motsatt effekt av hva de fleste andre institusjoner kan skilte med. Det er dog betenkelig og til ettertanke, at vi på de fleste steder i landet behandler mennesker i inngangen til livet i skolen og utgangen fra livet i eldreomsorgen,  uten et godt forankret og helhetlig tilbud når det gjelder kosthold og trivsel.

 

Skal vi bruke kjøkkenveien?

Kanskje burde vi lære noe her, i fremgangsmåten fra de gamle og erfarne. Selv om det kanskje ikke er så fremoverlent så er det en del ting som kanskje var bedre før. I ”gamle dager” ute på landet så hadde man jo ofte to inngangsdører til et gårdshus. En noe mer staslig hovedinngang, som man brukte til fest, høytid og mer formelle anledninger, og en kjøkkeninngang som man brukte til daglig. Kjøkkeninngangen var døren til og fra jobben for bonden, og de som virket på gården. På selve kjøkkenet inntok man ikke bare dagens måltider, men det var ofte der man la små og store planer for arbeidsdagen og fremtiden. På kjøkkenet tok man gjerne også i mot ”kunder” og samarbeidspartnere til en prat. Det er vel heller ikke noen hemmelighet at kjøkkenet var en arbeidsplass som i stor grad var bemannet av ”multitasking” og kunnskapsrike kvinner, som kunne litt om veldig mye, og på en måte også virket som den tids rådgiverbransje.

Gårds kjøkkenet var på en måte det vi i dagens terminologi kanskje kan sammenligne med rådgiverbransjen, og utviklingsavdelinger i selskaper. Ideer blir lagt på bordet, og man ser på forskjellige praktiske løsninger på utfordringer, og oppgaver som skal løses. Mange av dagens utfordringer som myndighetene eller det private næringsliv skal håndtere, blant annet innen horeca næringene generelt, helseomsorg og skole, kan og kanskje bør løses gjennom  kjøkkenveien. Ved å ta utgangspunkt i kjøkkenet får man egentlig tilgang på viktige faktorer som spiller en viktig rolle når det gjelder kvalitet, trivsel, kontroll og helse, og man er praktisk sett ganske tett på mange risikofaktorer, for mange av de oppgaver som skal løses.

Link til saken fra NRK Nordland

Østlandske storhusholdningsmesse Helsefaktor trivsel og godt kosthold